Skip to main content

Heeft uw organisatie te maken met financiële transacties, of bemiddelt of handelt u in zaken van grote waarde? Dan heeft u met de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme te maken. Deze wet heeft als doel het financiële stelsel van Nederland te beschermen en brengt voor Wwft-plichtige instellingen een flinke verantwoordelijkheid met zich mee. 

Wat is de Wwft?

Maar wat is de Wwft precies? Hoe weet u of u aan deze wet moet voldoen en wat houdt een correcte naleving in? In de komende maanden zullen wij stap-voor-stap een zesdelige artikelenserie publiceren. Elk artikel zal ingaan op één van de belangrijkste onderdelen en verplichtingen van de Wwft. 

In dit artikel, het eerste deel van de serie, beginnen we met een algemene introductie. We gaan in op de definitie, geschiedenis en doelen van de Wwft en geven aan hoe u achterhaalt of uw branche wel of niet met deze wet te maken heeft. 

De Wwft

De Wwft werd in 2008 in Nederland ingevoerd en verving daarmee de Wet identificatie bij dienstverlening (WID) en de Wet melding ongebruikelijke transacties (Wet MOT). Een belangrijk doel van deze samenvoeging was het makkelijker en inzichtelijk maken van de naleving van deze wetten. 

Zoals de meeste wetten, is ook de Wwft continu in ontwikkeling. Zo werd in de afgelopen jaren bijvoorbeeld: 

  • De definitie van de UBO (ultimate beneficial owner) aangescherpt 
  • Vastgesteld welke transacties nader onderzocht moeten worden tijdens het cliëntenonderzoek
  • Een wijziging in de lijst met hoogrisicolanden doorgevoerd
  • Een UBO-register ingevoerd 

Al deze wijzigingen hebben invloed op de naleving van de Wwft en zijn opgenomen in de Leidraad Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft).

Poortwachter Wwft

Welke branches vallen onder de Wwft?

Een groot aantal branches is als poortwachter aangewezen en moet dus aan de verplichtingen van de Wwft voldoen. Alle poortwachters bevinden zich in beroepsgroepen die veel in aanraking komen met financiële transacties. Als er pogingen worden gedaan tot witwassen of terrorismefinanciering, dan gebeurt dit meestal in het werkveld van de poortwachters. 

De poortwachtersrol betekent simpelweg een verantwoordelijkheid om extra scherp te zijn op Wwft-gerelateerde risico’s, door het uitvoeren van controlerende werkzaamheden. 

Enkele voorbeelden van branches die als poortwachter zijn aangewezen zijn makelaars, notarissen en financiële instellingen zoals banken en verzekeringsmaatschappijen

Twijfelt u of uw instelling ook een poortwachtersrol toegewezen heeft gekregen? Neem dan gerust contact met ons op, dan zoeken wij dit voor u uit.   

De poortwachtersrol in de praktijk 

Wat houdt de poortwachtersrol in de praktijk in? Welke werkzaamheden bent u verplicht uit te voeren om de Wwft correct na te leven? 

Dit hangt enigszins af van uw branche, werkzaamheden en de geldbedragen die u verwerkt. Zo is een deel van de instellingen verplicht om een compliance- en auditfunctie in te richten en hoeft een taxateur minder controles uit te voeren dan een makelaar. 

Echter, bijna iedere Wwft-plichtige instelling heeft met de onderstaande verplichtingen te maken. Dit zijn dan ook de onderdelen die we in deel twee tot en met zes van deze serie zullen behandelen: 

 Handige tools en platformen  

De bovenstaande taken lijken veel, maar dit valt gelukkig erg mee. Er zijn namelijk handige tools en platformen ontwikkeld waarmee u uw cliëntenonderzoeken razendsnel doorloopt, vanzelf aan de bewaartermijnen voldoet en precies bijhoudt of het tijd is voor een nieuwe training. 

In alle komende delen van deze serie gaan we uitgebreid in op de belangrijkste verplichtingen én de tools en diensten die u kunnen helpen bij de naleving hiervan. Zo weet u precies wat u moet doen om te zorgen dat uw onderneming niet meewerkt aan criminele organisaties en transacties, en voorkomt u dat u slachtoffer wordt van imagoschade of een boete van de toezichthouder opgelegd krijgt.

MyComplyNow

Hulp nodig? 

Heeft u vragen over uw verplichtingen? Wilt u weten of de Wwft op uw branche van toepassing is of wilt u onze producten en diensten eens uitproberen? Neem gerust contact met ons op voor vragen of voor een vrijblijvende kennismaking.

ComplyNow

ComplyNow

Bedankt voor het lezen van een artikel van ComplyNow. Heeft u vragen of opmerkingen? U kunt ons bereiken op 088 600 1400 en via [email protected]