Skip to main content

Net als vrijwel alle andere wetten en verordeningen, wordt ook de leidraad Wwft periodiek herzien en aangescherpt. Ook dit jaar is het weer zover. De nieuwe leidraad Wwft voor makelaars en taxateurs is recentelijk gepubliceerd, waardoor enkele zaken extra aandacht vereisen tijdens de dagelijkse naleving van de Wwft. 

In deze blog gaan we kort in op de belangrijkste veranderingen en bespreken we hoe u ook de nieuwe leidraad gemakkelijk naleeft.

Naleving Wwft

De nieuwe leidraad samengevat

In de nieuwe leidraad Wwft voor makelaars en taxateurs zijn enkele belangrijke wijzigingen en verscherpingen te vinden. De grootste verschillen tussen de oude- en de nieuwe leidraad zijn samen te vatten in de volgende vier punten: 

1. De invoering van het UBO-register

Op 27 september 2020 is het UBO-register binnen de KvK-omgeving toegevoegd. Bijna alle Nederlandse ondernemingen kregen tot 27 maart 2022 de tijd om hun UBO’s hierin te registreren. 

De nieuwe leidraad Wwft stelt instellingen vrijwel altijd verplicht om, tijdens het uitvoeren van een cliëntenonderzoek naar een rechtspersoon, het UBO-register te raadplegen. 

Het doel van deze check is het controleren van het eigen onderzoek naar de UBO. Komen de uitkomsten van het eigen onderzoek niet overeen met die van het UBO-register, dan is er sprake van een zogenaamde terugmeldplicht bij de Kamer van Koophandel. Wanneer u niet aan deze plicht voldoet, kan dit worden gezien als een economisch delict. 

2. Bemiddeling bij huur onroerend goed onder de Wwft

Een tweede belangrijke wijziging die in de nieuwe leidraad is meegenomen, is een verplichting voor (ver)huurmakelaars. De leidraad stelt dat de Wwft nu ook bij (ver)huur van onroerend goed van toepassing is, bij een (gemiddelde) huurprijs van €10.000 of meer per maand. 

Dit betekent dat ook (ver)huurmakelaars nu in sommige gevallen het cliëntenonderzoek moeten uitvoeren en meldingen van ongebruikelijke transacties (MOT) moeten doen.

In hoofdstuk 2 en 4 van de nieuwe leidraad vindt u meer informatie over deze verplichting, inclusief enkele praktische voorbeelden. 

3. Elektronische verificatie

Het gebruik van elektronische verificatie wordt steeds gangbaarder. Vanwege de pandemie, de druk op de markt en de ontwikkelingen in werkwijze van makelaars en taxateurs, worden nieuwe cliënten niet altijd meer persoonlijk gezien om de identiteit te verifiëren. Vaak wordt in plaats daarvan een kopie van het identiteitsbewijs geupload of gemaild, die vervolgens als verificatie wordt gebruikt. Dit is helaas niet voldoende. 

Gelukkig zijn er mogelijkheden om een verificatie op afstand wel veilig en betrouwbaar uit te voeren, door middel van elektronische verificatie.  Zo stelt de nieuwe leidraad vast dat de inzet van verificatiemiddelen van voldoende niveau (“EIDAS-gemiddeld” of hoger) dienen te volstaan. 

Een voorbeeld van een betrouwbaar en zeer veilig verificatiemiddel dat van voldoende niveau is, is IDIN. iDIN is een systeem waarmee uw cliënten zich met de veilige en vertrouwde inlogmiddelen van hun eigen bank bij u kunnen verifiëren. Het systeem is ontwikkeld door een samenwerking van diverse Nederlandse banken en is nu ook beschikbaar voor de makelaar op MyComplyNow.

4. Meer toelichting en verduidelijking

Als laatste is de nieuwe leidraad Wwft aanzienlijk praktischer dan de voorgaande versie. Zo vindt u bij diverse onderdelen handige praktijkvoorbeelden, waardoor u gemakkelijk kunt inschatten of een situatie ook op uw kantoor van toepassing is.

De leidraad is hierdoor een leesbaarder document geworden, met als doel een verbeterde toepasbaarheid voor alle makelaars en taxateurs.  

Wat kunt u doen om de nieuwste richtlijnen te volgen? 

Uiteraard blijft het bestuderen van een volledige leidraad een flinke klus. Wat kunt u nu doen om snel en makkelijk aan de nieuwe richtlijnen van de Wwft te voldoen? 

De beste manier om alle wijzigingen uit de leidraad direct mee te nemen in uw werkwijze, is het gebruik van een compliance-platform zoals MyComplyNow. MyComplyNow is ontwikkeld door ervaren compliance-experts. Wij verbeteren het platform continu, en werken dit bij op basis van de nieuwste wetgeving en de inzichten en feedback van onze klanten. Hierdoor hoeft u zich geen zorgen te maken over veranderingen in de Wwft. Dit lost ComplyNow voor u op! 

MyComplyNow bevat uitgebreide workflows die u stap-voor-stap door het volledige cliëntenonderzoek leiden. Inclusief UBO-register (tegen dezelfde tarifering als op de website van de Kamer van Koophandel), een IDIN-implementatie en alle overige tools die u verzekeren van volledige compliance in 2022 en verder.

 MyComplyNow uitproberen? 

Maak nu gratis een account aan!

Meld u nu aan

Heeft u interesse in het gebruik van MyComplyNow om de Wwft makkelijk na te leven? Log dan snel in op het platform of maak gratis een account aanHeeft u vragen? Neem dan gerust contact op met de experts van ComplyNow voor een vrijblijvende kennismaking.

ComplyNow

ComplyNow

Bedankt voor het lezen van een artikel van ComplyNow. Heeft u vragen of opmerkingen? U kunt ons bereiken op 088 600 1400 en via [email protected].