Skip to main content

De afgelopen maanden hebben we de eerste vier delen van een artikelenserie over de Wwft gepubliceerd. We gaven een introductie op het gebied van de Wwft, we beschreven het volledige cliëntenonderzoek, we keken naar de opleidingsverplichting en bewaartermijnen en naar Wwft beleid en risicomanagement.

In dit vijfde deel van de artikelenserie over de Wwft gaan we in op de melding ongebruikelijke transactie (MOT). We leggen uit hoe u een ongebruikelijke transactie herkent en waar u op moet letten bij het doen van een MOT. 

 

MOT Wwft

Wat is een ongebruikelijke transactie? 

Een ongebruikelijke transactie is een transactie die bijvoorbeeld afwijkt van de normale bedrijfsvoering van de cliënt of een situatie waarbij de herkomst middelen niet past bij het klantbeeld dat u heeft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een contante betaling, een transactie met een hoogrisicoland of een cliënt die geen verklaring wil of kan geven over de herkomst van de middelen

Voor makelaars gelden specifieke indicatoren voor het herkennen en melden van een ongebruikelijke transactie. Zo biedt FIU-Nederland eigen indicatoren voor makelaars, accountants, trustkantoren, banken en nog veel meer branches

Indicatoren voor makelaars en taxateurs

Bent u makelaar en/of taxateur? Dan zijn (op dit moment) de indicatoren hetzelfde. U heeft in dit geval te maken met twee objectieve indicatoren. Wanneer sprake is van één van deze indicatoren, bent u altijd verplicht om een melding te doen:
 

  • Een transactie houdt mogelijk verband met witwassen of terrorismefinanciering en wordt aan de politie of het Openbaar Ministerie gemeld. 
  • Een transactie met een bedrag van €10.000 of meer wordt betaald in contant, met checks aan toonder, een vooraf betaald betaalinstrument (prepaid card) of een soortgelijke betaalmethode.

Daarnaast geldt er ook een subjectieve indicator. Wanneer alleen sprake is van deze indicator, is het aan de makelaar zelf om in te schatten of een melding nodig is.

  • Een transactie waarbij de Wwft-plichtige instelling aanleiding heeft om te veronderstellen dat deze verband kan houden met witwassen of financieren van terrorisme. 

Zoals met name de subjectieve indicator laat zien, is er veel ruimte voor eigen interpretatie. Dit is voor de meeste makelaars lastig, voornamelijk omdat het kantoor zelf aansprakelijk is wanneer ten onrechte geen melding is gedaan. 

Net als die van makelaars, laten ook de indicatoren van de andere branches veel aan de eigen inschatting over. De meeste instellingen kiezen er daarom voor om met regelmaat een training Wwft te volgen, waarin uitgebreid wordt uitgelegd waaraan een ongebruikelijke transactie te herkennen is en hoe deze correct wordt gemeld. Bovendien voldoet de instelling door het regelmatig afnemen van een training direct aan de opleidingsverplichting

Het melden van een ongebruikelijke transactie 

Wanneer is vastgesteld dat een ongebruikelijke transactie heeft plaatsgevonden, moet een melding onverwijld en in ieder geval binnen 14 dagen worden ingediend.

Gaat het om een eerste melding? Dan meldt de instelling zich eerst aan op de website van FIU-Nederland. Na aanmelding kan de ongebruikelijke transactie worden ingevoerd in het meldportaal. FIU-Nederland beoordeelt vervolgens of de melding wel of niet moet worden doorgegeven aan de opsporingsdiensten. 

Instellingen kunnen ervoor kiezen om de melding zelf te doen, of een consultant in te schakelen. Zo kiezen veel kantoren ervoor om ComplyNow om hulp te vragen, of de melding zelfs samen met een Compliance Officer van ComplyNow in te dienen. Dit scheelt tijd en biedt zekerheid over de correctheid van de melding. 

Volgende maand 

Volgende maand publiceren we het laatste deel van deze serie. Dit artikel zal uitgebreid ingaan op de vrijwillige- en verplichte audit. Wat is een audit Wwft en waarom kiezen veel instellingen ervoor om regelmatig een audit uit te laten voeren? Dit leest u volgende maand. 

Heeft u vragen over de naleving van de Wwft? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking. U kunt ons bereiken op (088) 600 14 50 of via [email protected].

 

Alles over de Wwft in een 

handig naslagwerk?

Download dan gratis ons e-book Wwft!

Ja, stuur mij het e-book Wwft!
ComplyNow

ComplyNow

Bedankt voor het lezen van een artikel van ComplyNow. Heeft u vragen of opmerkingen? U kunt ons bereiken op 088 600 1400 en via [email protected].