Risicomanagement (SIRA)

Hulp nodig bij het risicomanagement binnen uw kantoor? ComplyNow heeft ruime ervaring met het opstellen van risiscobeoordelingen met behulp van de SIRA-methodiek.

Risicomanagement

Bedrijven en organisaties die aan de Wwft moeten voldoen zijn niet alleen verplicht om hun cliënten aan een risicoanalyse te onderwerpen, maar zullen ook de risico’s binnen hun eigen kantoor moeten managen. Dit houdt in dat een inschatting moet worden gemaakt van de risico’s op het gebied van witwassen en de financiering van terrorisme en dat een plan moet worden opgesteld om deze risico’s te beperken.

Wij bieden onze klanten twee verschillende vormen van risicomanagement:

  • Riscomanagement met de SIRA-methode (voor nieuwe klanten)
  • Risicomanagement-update met de SIRA-methode (halfjaarlijkse update voor bestaande klanten)

Meer weten? Lees verder voor uitleg en de belangrijkste verschillen tussen deze twee diensten.

Onze risicomanagement oplossingen:

Risicomanagement met de SIRA-methode

ComplyNow helpt klanten bij het vaststellen van interne risico’s met behulp van de SIRA-methode. 

Wij maken voor u een overzichtelijk document waarin precies wordt weergegeven welke risico’s binnen uw kantoor spelen, hoe aannemelijk deze risico’s zijn, wat de impact van de vastgestelde risico’s is en hoe deze zoveel mogelijk beperkt kunnen worden.

Risico’s die in dit document worden meegenomen zijn bijvoorbeeld: 

  • Witwassen
  • De financiering van terrorisme
  • Corruptie
  • Fraude
  • Cybercrime

Risicomanagement-update (met de SIRA-methode)

De toezichthouder verwacht dat deze risicobeoordeling van ieder Wwft-plichtig kantoor halfjaarlijks aan een update wordt onderworpen.

Om onze klanten te helpen aan deze verplichting te voldoen, bieden we een SIRA-update abonnement. Sluit u dit abonnement af? Dan controleren wij twee keer per jaar uw risicobeoordeling en passen wij deze aan de nieuwe situatie aan.

Interesse? Neem gerust contact met ons op voor vragen of om een afspraak te maken.

Contact

Veelgestelde vragen (FAQ):

Is risicomanagement met de SIRA-methode onderdeel van het cliëntenonderzoek?

Nee, risicomanagement met de SIRA-methode is geen onderdeel van het cliëntenonderzoek. Wwft-plichtige instellingen zijn niet alleen verplicht om hun cliënten aan een risicoanalyse te onderwerpen, maar moeten ook de risico’s binnen hun eigen kantoor managen. Dit houdt in dat een inschatting wordt gemaakt van de risico’s op het gebied van witwassen en de financiering van terrorisme binnen het kantoor en dat een plan wordt opgesteld om deze risico’s te beperken. 

Een veelgebruikte methode om deze risico’s in te schatten en te verlagen is de SIRA (Systematische Integriteitsrisicoanalyse). 

Hoe vaak moet ik mijn risicomanagement updaten?

De toezichthouder verwacht dat uw organisatorisch risicomanagement halfjaarlijks aan een update wordt onderworpen.

Kan ik mijn risicomanagement ook zelf uitvoeren?

Het is mogelijk om voor uw bedrijf uw eigen risicomanagement op te stellen. De ervaring leert echter dat bedrijven hier meer tijd en geld aan kwijt zijn dan wanneer ze het uitbesteden.