Skip to main content

Er bestaan verschillende soorten cliënten. Denk aan natuurlijke personen, bedrijven, stichtingen en verenigingen. Terwijl de laatste twee vormen iets minder gangbaar zijn, hebben veel van onze klanten hier toch regelmatig mee te maken. 

Hoe gaat u in het cliëntenonderzoek om met stichtingen of verenigingen als cliënt? Lees snel verder voor een uitgebreid antwoord op deze vraag.

UBO’s vaststellen

Als eerste de meestgestelde vraag. Wie is binnen een stichting of vereniging eigenlijk de UBO?

Omdat een stichting of vereniging geen natuurlijk persoon is, zult u als onderdeel van het cliëntenonderzoek een UBO moeten identificeren en verifiëren. Een UBO is een natuurlijk persoon met meer dan 25% van de aandelen, stemrechten, zeggenschap of begunstiging binnen een organisatie. 

Helaas komt het binnen stichtingen en verenigingen nauwelijks voor dat op de bovenstaande manier een UBO is aan te wijzen. Als alternatief mag daarom worden uitgeweken naar het identificeren van zogenaamde pseudo-UBO’s. Meestal is dit het bestuur van een stichting of vereniging. 

Let op: het aanwijzen van een pseudo-UBO mag alléén als er echt geen zuivere UBO geïdentificeerd kan worden. Onderzoek dit dan ook grondig voordat wordt teruggevallen op een pseudo-UBO. Komt de toezichthouder langs voor een controle, dan kan er worden gevraagd om een onderbouwing. 

Verscherpt onderzoek 

Stichtingen en verenigingen brengen in algemene zin een verhoogd risico met zich mee. Bijvoorbeeld in de vorm van een stichting administratiekantoor (STAK), waarbij UBO’s lastiger zijn vast te stellen, of in de vorm van verenigingen waarbij de doelstelling onduidelijk is. 

Ook zijn er stichtingen die als hulporganisatie actief zijn in landen met mogelijk verhoogde risico’s vanuit de Sanctiewet en zijn sommige verenigingen gevoelig voor dubieuze sponsoring of ontvangen ze giften uit landen waar een hoger risico op witwassen en terrorisme bestaat.

De bovenstaande factoren zorgen ervoor dat in veel gevallen een verscherpt cliëntenonderzoek nodig is om de potentiële cliënt weloverwogen te kunnen accepteren. U gaat in dit geval bijvoorbeeld verder en dieper in op de achtergrond van de stichting of vereniging (en de leden) en vraagt nadere documentatie (zoals statuten) op. U bestudeert het financiële plaatje van de stichting en kijkt bij activiteiten in landen met een hoger risico op terrorisme of de organisatie en diens leden mogelijk met terroristische activiteiten in verband kunnen worden gebracht. 

Voor elke stichting geldt ook dat de betrokken personen (UBO’s, bestuurders) gecheckt moeten worden op de sanctielijsten (met bijvoorbeeld de WwftCheck in MyComplyNow). 

Als laatste is het natuurlijk mogelijk dat stichtingen of verenigingen zelf op sanctielijsten staan. Zorg daarom altijd voor een grondige controle als onderdeel van het (verscherpte) cliëntenonderzoek. 

Extra voorzichtigheid

De bovenstaande factoren vergen extra aandacht en alertheid tijdens het uitvoeren van het cliëntenonderzoek. De geldstromen binnen stichtingen zijn simpelweg ingewikkelder en het cliëntenonderzoek kost daardoor meer tijd. 

Sommige Wwft-plichtige instellingen kiezen er daarom voor om helemaal geen zaken te doen met stichtingen en verenigingen. Een voorbeeld daarvan is de ING. Om tijd en capaciteit te besparen heeft de ING besloten om voorlopig stichtingen en verenigingen niet als cliënt te accepteren.

Stichtingen en verenigingen

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Hulp van een expert

Wilt u stichtingen en verenigingen wel helpen maar overziet u het cliëntenonderzoek niet? Schakel dan de hulp van een expert in. 

Bij ComplyNow helpen we instellingen op verschillende manieren: 

  • U kunt (een deel van) uw onderzoeken aan ons uitbesteden. Wij zorgen dan voor een onderbouwd advies op basis van een compleet onderzoek. Klik hier en lees snel verder voor meer over deze dienst. Er zijn al honderden makelaars die, juist voor deze cases, hun onderzoeken door ons laten uitvoeren.
  • Ons compliance-platform MyComplyNow leidt gebruikers stap-voor-stap door het cliëntenonderzoek heen.  
  • Onze consultants helpen klanten bij vragen tijdens het uitvoeren van het cliëntenonderzoek. 
  •  Een audit Wwft laat zien of cliëntenonderzoeken goed worden uitgevoerd en wat er eventueel beter kan. 

Hulp nodig?

Heeft u vragen over de naleving van de Wwft? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.

ComplyNow

ComplyNow

Bedankt voor het lezen van een artikel van ComplyNow. Heeft u vragen of opmerkingen? U kunt ons bereiken op 088 600 1400 en via [email protected].